Hulp nodig met kleurkansen

Ga naar beneden

Hulp nodig met kleurkansen

Bericht van Saar op za feb 27, 2016 11:58 pm

Nou ja, zoals de titel het zegt. Ik hoop dat er fokkers zijn die mij een beetje meer duidelijkheid kunnen geven, struin heel het internet af maar voor een doetje als ik is dat geen makkie Razz


Als het huidige nestje weg is en mijn mannen nog steeds gezond en zo zijn, wordt mijn eigen nestje een feit. Nu wil ik het liefst veel variëteit in het nestje omdat ik toch wel wat vrouwen wil houden (ligt eraan hoeveel het er zijn haha). Eerst dacht ik, oh dan doe ik gewoon bont of zo. Maar na verder gezocht te hebben blijkt dat dat toch wat lastiger is dan ik dacht Laughing Want bont is recessief toch? Dan zou ik alleen bont dragers krijgen. (correct me if i'm wrong!! wordt graag verbeterd Smile )
Mijn geschikte mannen zijn: blauw en champagne tan satijn. De champagne heeft wel mijn voorkeur omdat die en tan en satijn is, en ik dat graag terugzie (beiden zijn zo'n beetje even tam en gezond dus daar zit niet zo'n moeilijke keuze in). Om satijn eruit te krijgen zou ik een satijn of satijndrager vrouw moeten hebben? Maar hoe zit dat bij tan? Dat is a(t) dacht ik, dus recessief. Maar als je 2x gewoon a hebt, dan heb je 2x recessief bij elkaar? Ik weet dat 2x dominant een intermediair fenotype kan veroorzaken maar geen idee hoe dat bij recessief zit. Want als je dan a+a(t) hebt, weet ik niet welke tot uiting komt.
Ik heb alle informatie van verschillende sites die allemaal af en toe van elkaar afweken maar wel veel overeen kwamen, maar het kan ook prima dat ik het volledig fout heb haha. Ik ben hier dus geen ster in dus probeer niet al te moeilijke woorden te gebruiken Laughing


Om het nog wat onoverzichtelijker te maken heb ik een poging gedaan tot het opschrijven van alle genen die mijn mannetje zou moeten hebben:
a(t)a(t) bb CC DD pp ww rwrw SS momo uu rere FrFr GoGo FzFz sasa RstRst
(deze gen benamingen heb ik van 1 bepaalde site, van een mousery, dus geen idee of het helemaal klopt).

En dan wat bijvoorbeeld een duifgrijs lakenvelder vrouwtje zou hebben:
aa BB CC DD pp W(sh)w rwrw SS momo uu rere FrFr GoGo FzFz SaSa RstRst

En dan zou dit eruit kunnen komen?:
a(t)a Bb CC DD pp W(sh)w rwrw SS momo uu rere FrFr GoGo FzFz Sasa RstRst, of
a(t)a Bb CC DD pp ww rwrw SS momo uu rere FrFr GoGo FzFz Sasa RstRst

Maarja, geen idee wat dat dan zou moeten zijn :p En dan zouden daar 2 verschillende dingen uit kunnen komen? Ik heb lakenvelder heterozygoot gebruikt, maar met homozygoot zouden de jongen allemaal lakenvelder zijn.


Oké het is allemaal lekker duidelijk maar zo zie ik alles, onduidelijk dus xD Ik hoop dat iemand kan helpen en dat ik al een beetje in de goede richting zit

Saar

Aantal berichten : 280
Registratiedatum : 05-10-15
Leeftijd : 21

Terug naar boven Ga naar beneden

Re: Hulp nodig met kleurkansen

Bericht van Jennifer op di apr 05, 2016 8:51 pm

Op zich prima zoals je je heren hebt weergegeven in de codes maar zoals je het nu hebt gedaan heb je perfecte homozygote muizen. (Homozygoot wil zeggen, 2dezelfde genen gekregen van ouders zoals A/A)

Meestal zijn veel genen niet bekend en fokkers zouden een moord doen voor zulke perfect genetische muizen haha.

Weet je toevallig de ouders van de twee Heren?

Ik zou je champagne tan satijn als volgt beschrijven:

at/* bc/* C/* D/* p/p Go/* re/re sa/sa

De * betekenen dat je niet weet welk gen er nog meer zit.

Tan is dominant dus zal in je nest ook tevoorschijn komen.
Wil je ook satijn in je nest dan zal de dame of satijn moeten dragen of zelf zijn.

Stel je zet er een duifgrijs lakenvelder bij a/a B/* C/* D/* p/p bt/bt

Dan komen daar met de genen die je weet duifgrijs en duifgrijs tan uit. Allen zullen drager zijn van satijn en lakenvelder.

Jennifer

Aantal berichten : 15
Registratiedatum : 16-01-16

Terug naar boven Ga naar beneden

Terug naar boven


 
Permissies van dit forum:
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum