Geslachtsbepaling bij Kleurmuizen

Ga naar beneden

Geslachtsbepaling bij Kleurmuizen

Bericht van LiefKonijntje op do mei 28, 2015 12:37 pm

Hoe zie je of een muis een mannetje of vrouwtje is?

De makkelijkste manier om uit te zoeken of je muis een mannetje of vrouwtje is, is door de twee te vergelijken, de afstand tussen anus en geslachtsdelen is bij een mannetje duidelijk groter dan bij een vrouwtje. De geslachten kunnen op die manier vanaf de geboorte al bepaald worden, als je wat oefening hebt gehad.

Er is dus geen enkele reden waarom een winkel of fokker niet zou kunnen garanderen welk geslacht hij je verkoopt. Als ze dit niet weten, weten ze niet genoeg over de diertjes om ze te houden en verkopen.

Als je dus muizen koopt, in de dierenwinkel voorzichtig het kontje aan de staart optillen, de voorpootjes op je hand laten rusten, en even vergelijken. Als ze van hetzelfde geslacht zijn, zien ze er vrijwel identiek uit van onderen. Kijk ook eventjes van opzij, bij mannetjes zie je vaak al vanaf de vierde week van opzij duidelijk ‘iets' hangen achter de kont, onder de staart, dat zijn zijn balletjes.

Geslachtsbepaling bij kleintjes

Je kan zo rond de 10 dagen kijken of de de kleintjes wel of geen tepels hebben.
Mannetjes hebben namelijk geen zichtbare tepels, vrouwtjes wel Smile.
Zeker bij bonte jongen of bij een heel kleurrijk nestje is dit handig, je onthoudt makkelijker welke kleur dier tepeltjes had. Schrijf het voor de zekerheid ergens op!

Rond de drie weken oud komen vaak de balletjes al tevoorschijn bij de mannetjes maar ze kunnen ze intrekken wanneer je probeert te kijken. Als je twijfelt of een muisje een mannetje of vrouwtje is kun je het op een doorzichtige ondergrond zetten en zo van onderen kijken, of het muisje een tijdje op de rand van een glas zetten, vaak laten de ventjes hun balletjes dan weer zakken.

Jonge man


Volwassen man


Jonge vrouw


Volwassen vrouw

Foto's: dreamer89

Geen van deze teksten mogen zonder overleg worden overgenomen..
Copyright Het muizenforum

_________________
Groeten van al mijn dieren !!
1 hond Liesje, 3 cavia's Vanity Trika Diego, een paar gupjes, een russische dwerghamster Christoff, een valkparkiet Ditto, een rattenslang Slangie en natuurlijk de muizen

avatar
LiefKonijntje
Admin

Aantal berichten : 407
Registratiedatum : 22-05-15
Woonplaats : Middelburg

Terug naar boven Ga naar beneden

Terug naar boven


 
Permissies van dit forum:
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum