Hanteren en tam maken van Kleurmuizen

Ga naar beneden

Hanteren en tam maken van Kleurmuizen

Bericht van LiefKonijntje op za mei 23, 2015 10:21 pm

Hoe moet je muizen optillen en hanteren?

Een vreemde of nerveuze muis kun je het beste optillen door zijn kontje op te tillen bij de staartbasis, en je hand er van achteren onder te schuiven. Je kunt dan je hand omhoog halen, maar houd de staartbasis vast tenzij je zeker weet dat de muis niet zal proberen te ontsnappen. De meeste tamme muizen springen niet van hoogtes hoger dan 50 cm, maar een erg bange muis doet alles om te ontsnappen. Houd hem niet strak rond zijn lijfje vast, of in dichte handen, je doet hem waarschijnlijk pijn en maakt hem erg bang.

Veel mensen pakken de muis bij de staartbasis op en tillen hem dan zo van de grond. Het doet de muis geen pijn, maar is natuurlijk ook niet echt fijn, en je muis wordt er niet tammer op. Stel je eens voor dat jij op zo'n manier wordt opgetild!
Pak een muis nooit aan de staartpunt op! Zijn velletje is niet sterk genoeg om zijn gewicht te kunnen dragen, en scheurt dan waardoor de botjes in de staat (Wervelkolom!) bloot komen te liggen en jij alleen nog het velletje in handen hebt...

Als een muis eenmaal gewend is aan oppakken kun je hem oppakken door je handen van opzij onder hem te schuiven, of klimt hij zelf op je hand. Kijk wel altijd uit dat je hem niet te hard knijpt.

Hoe maak je je muizen tam?

Het belangrijkste hierbij is, heb geduld!

Gun je nieuwe muizen de eerste paar dagen hun rust zodat ze aan de nieuwe omgeving kunnen wennen.
Een effectieve manier om je muizen tam te maken is elke dag aandacht besteden aan je muizen. Doe dit bij voorkeur tegen de avond op een vast tijdstip, omdat muizen van nature ’s avonds actief worden en zullen wennen aan het vaste moment van voeren. Bied ze iets lekkers aan uit je hand, bijvoorbeeld parkietenzaad of zonnebloempitten. Veel muizen zijn daar gek op! Je kunt eventueel zelf uitproberen wat bij jouw muizen favoriet is, dit zal het proces ten goede komen.
Benader de muizen ongedwongen en houdt je hand met lekkers in het verblijf. Wanneer je dit elke dag herhaald en enige tijd volhoudt, zul je op een gegeven moment de muizen nieuwsgierig maken. Afhankelijk van de muizen zelf zal het waarschijnlijk enige tijd duren voordat ze in de buurt van je hand durven te komen, of het lekkers durven aan te nemen maar de kans is groot dat zij dit uiteindelijk zonder angst zullen doen.
Wanneer de muizen daadwerkelijk rustig op je hand zitten te eten, kun je ook af en toe je hand voorzichtig uit het verblijf halen. Op die manier wennen ze er aan dat het helemaal niet onprettig is om uit het verblijf te worden gehaald.

Onthoudt dat karakter ook een rol speelt in de mate waarin een muis tam te krijgen is. Je moet niet vergeten dat sommige muizen nu eenmaal minder gesteld zijn op contact met mensen of oppakken, waardoor het er gewoon niet in zit om de muis echt goed tam te krijgen. De aankoop van muizen bij een goede hobbyfokker die karakter hoog in het vaandel heeft staan, vergroot de kans op handtamme muizen. Verlies nooit je geduld en geniet van je muizen zoals ze zijn.


Foto's: Denise

Geen van deze teksten en/of foto's mogen zonder toestemming worden overgenomen
Copyright Het Muizenforum
avatar
LiefKonijntje
Admin

Aantal berichten : 407
Registratiedatum : 22-05-15
Woonplaats : Middelburg

Terug naar boven Ga naar beneden

Terug naar boven


 
Permissies van dit forum:
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum