Welkom op Het Muizen en Hamster forum
Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.

Voeding van Kleurmuizen

Ga naar beneden

Voeding van Kleurmuizen Empty Voeding van Kleurmuizen

Bericht van LiefKonijntje za mei 23, 2015 10:27 pm

Kleurmuizen - Voeding

Voeding in de vrije natuur

In de vrije natuur zijn muizen echte alleseters. Ze eten wat er op dat moment en op die plaats voorhanden is. Dat kan gedroogd vlees zijn, maar ook graan, groente en fruit of zelfs, in tijden van honger, textiel. Over het algemeen gesproken houden muizen dus van een redelijk afwisselend menu.

Basisvoeding
Tegenwoordig kun je diverse merken voedingen kopen die helemaal zijn afgestemd op de kleurmuizen. Enkele merken zijn:
- Witte Molen,
- Puik,
- Supreme Petfoods,
- Hope Farms,
- Versele Laga,
- Metazoa

Je kan hierbij kiezen uit twee verschillende soorten voedingen, het mengvoer en de brokken.
1) Mengvoeding bevat vaak diverse granen, zonnepitten, gepofte maïs, johannesbrood, pinda’s, gedroogde groenten etc. Het nadeel van dit voer is dat ze vaak die geperste groene korrels bevatten waar alle belangrijke vitaminen en mineralen in zitten. De meeste muizen laten juist deze belangrijke korrels liggen en eten alleen het lekkere eruit.
2) Brokken bevatten alles wat een muis nodig heeft. Een voordeel van dit voer is dat de muis alles binnen krijgt wat het nodig heeft en niet selectief kan zijn. Een nadeel zou kunnen zijn dat het vrij eenzijdig en saai is.

Veel hobbyfokkers doen dan ook dit: de brokken als basisvoer en het mengvoer voor 2-3 keer in de week.

Een volwassen kleurmuis heeft ongeveer 5 tot 8 gram eten per dag nodig, afhankelijk van het soort voeding. Je hoeft het niet precies af te wegen tenzij je muizen erg dik zijn. Ze eten niet gauw te veel, en als ze genoeg speel-, ren- en klimmogelijkheden zijn blijven ze meestal vanzelf goed in vorm. Op de meeste voerverpakkingen staat ook vaak hoeveel je hiervan moet voeren per dag.


Extraatjes

Brood

Gedroogd brood is goed voer voor muizen. Het beste is het om het brood volledig uit te laten drogen, dan kunnen ze lekker knagen. Je laat het brood eerst uitdrogen omdat muizen huidproblemen kunnen krijgen van enzymen die actief zijn in vers brood..

Fruit en groenten
Kleine hoeveelheden groenten en fruit zijn een waardevolle toevoeging aan een muizendieet, maar voer alleen heel kleine hoeveelheden groene groenten (bijv. spinazie, andijvie, broccoli) omdat deze diarree kunnen veroorzaken en een kleine muis heel snel kan sterven aan uitdroging.
Hardere groenten en fruit, zoals wortels en peren veroorzaken meestal geen diarree, en zijn interessant voor de muisjes vanwege de structuur.
Ook natuurlijk groen (paardebloemblaadjes, weegbree en vogelmuur) is erg lekker. Ga hiervoor op stap de natuur in.
Let op! Nooit groen voeren dat langs de weg staat!.

Snoepjes
Je kan diverse dingen geven als toevoeging en als lekkernij. Je kan denken aan bijvoorbeeld:
- gekookte aardappels,
- rijst en pasta,
- meelwormen,
- zonnebloempitjes,
- rozijntjes,
- vogelmix,
- ontbijtgranen,
- honden/katten/frettenbrokjes,
- pindakaas
- etc. etc.
In de dierenwinkel kan je ook allerlei knabbeltjes, yoghurtdrops, tarwe-aren, knaagsticks en dergelijke vinden.

Voor alle snacks geldt dat je ze moet geven met mate, veel dingen zijn vet of zoet of om een andere reden niet goed om heel de dag door gegeten te worden.

Takken
Ook takken vinden de muizen lekker. Niet alleen om aan te knagen maar ook om op te klimmen en klauteren. Geschikte takken om te voeren en als klim materiaal zijn:  Bamboe, Berkenscheuten, Beuken, Braam, Kersen, Appel, Peren, Vlier, alle soorten wilg.
Let op! De takken moeten onbespoten takken zijn! En altijd de takken even wassen i.v.m. eventuele vogelpoep erop.

Extra eiwitten

Soms heeft een Kleurmuis wel eens wat extra eiwitten nodig. Vooral jonge, zieke, drachtige/zogende en ouder wordende dieren zijn erg dankbaar voor een stukje hardgekookt ei, een paar meelwormen of een bakje brintapap, eventueel aangevuld met wat extra vitaminedruppels die in de dierenwinkel te koop zijn.


Overgewicht!
Sommige kleurmuizen hebben een genetische aanleg dik te worden. Dit komt vooral voor bij rode en oranje muizen. Overgewicht verkort het leven van je muis aanzienlijk, en vergroot de kans op o.a. kanker en hartproblemen.
Controleer of je muis genoeg beweegmogelijkheden heeft en of er erg veel zonnebloempitten in het voer zitten.
Als je je muis op dieet wilt/moet zetten, geef hem dan helemaal geen zonnebloempitten en pinda’s/pindakaas meer, want dit is vrijwel alleen vet. Geef ook geen melkproducten (yoghurtdrops) of andere vette snoepjes.
Geef hem een dieet van gekookte aardappeltjes, rijst of pasta, of gedroogd brood met water met een vitaminesupplement, geef ook verse groenten en fruit.

Water
Muizen drinken relatief veel, hun kleine formaat in aanmerking genomen. Het is daarom belangrijk dat ze altijd fris water ter beschikking hebben. Geef het water bij voorkeur in een drinkflesje dat u aan de buitenkant van de kooi hangt, met het tuitje naar binnen. Deze flesjes zijn in elke dierenspeciaalzaak verkrijgbaar. Een bakje water wordt vaak omgegooid of volgestort met zaagsel of andere viezigheid.

Ontlasting eten
Bijna alle knaagdieren eten van tijd tot tijd hun eigen uitwerpselen. Dit verschijnsel wordt coprofagie genoemd. Dit is geen afwijking, maar een noodzaak. Tijdens de spijsvertering ontstaat er namelijk vitamine B12 in het darmkanaal. De dieren krijgen deze vitamine binnen door hun ontlasting op te eten. Jonge muizen eten de keutels van hun ouders, omdat daar bacteriën inzitten die ze nodig hebben om in hun eigen darmen vitaminen B12 te kunnen produceren tijdens de spijsvertering.

Geen van deze teksten mogen zonder overleg worden overgenomen..
Copyright Het muizenforum
LiefKonijntje
LiefKonijntje
Admin

Aantal berichten : 407
Registratiedatum : 22-05-15
Woonplaats : Middelburg

Terug naar boven Ga naar beneden

Terug naar boven

- Soortgelijke onderwerpen

 
Permissies van dit forum:
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum