Welkom op Het Muizen en Hamster forum
Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.

Aanschaf van Kleurmuizen

Ga naar beneden

Aanschaf van Kleurmuizen Empty Aanschaf van Kleurmuizen

Bericht van LiefKonijntje za mei 23, 2015 10:41 pm

Waar kan ik een muis kopen?

Muizen kun je op diverse plaatsen kopen. Hieronder staan er een paar:
1) In de dierenwinkel
2) Bij de hobby muizenfokker
3) Bij een opvangcentrum
4) Commerciële muizenfokker
5) Op beurzen, evenementen of tijdens keuringen van bijv. N.M.C.

Iedereen moet natuurlijk zelf weten waar diegene zijn of haar muizen wil kopen.
Echter het gebeurd regelmatig dat men een muisje bij bijvoorbeeld een dierenwinkel of commerciele muizenfokker haalt en dat het diertje dan ziek is of maar heel kort leeft.

Hieronder zal ik Uitleg geven over waar je nu het beste een muisje kan kopen. Natuurlijk is dit advies geen garantie voor een goede aankoop. Immers het gaat hier om levende dieren. Ook bij een goed adres kan het zijn dat het muisje ziek wordt of dood gaat.

1) In de dierenwinkel:
Over het algemeen kun je beter geen muisjes kopen in een dierenwinkel.

Meestal gaat het hier om muisjes die afkomstig zijn van de commerciele muizenfokkers, ook wel broodfokkers genoemd. Deze muisjes zitten vaak met vele tientallen in kleine bakjes. Er wordt nauwelijks gekeken naar gezondheid van de muizen. Broodfokkers hebben maar een doel: zo veel mogelijk muizen fokken om te kunnen verkopen. De muisjes die er qua kleur leuk uit zien eindigen vaak in een dierenwinkel i.p.v. als slangenvoer te dienen.

Natuurlijk zijn er ook dierenwinkels waar je gerust wel muizen kunt kopen. Dit omdat zij de muisjes bij particulieren of bij hobbyfokkers halen. Een dierenwinkel die dit doet, heeft vaak ook kennis over de diertjes en wil alleen maar het goede voor de dieren.

Dus wil je een muisje in een dierenwinkel kopen, vraag dan waar ze vanaf komen. Kijk hoe de muisjes erbij zitten, zien ze er gezond uit? Zitten ze op geslacht gescheiden? Weten de eigenaren van de dierenwinkel er vanaf?

2) Bij de hobby muizenfokker:
Een muizenfokker is vaak gespecialiseerd in één of meerdere kleuren. Veel muizenfokkers werken met een stamboom zodat de achtergrond van het gekozen dier bekend is. Sommige muizenfokkers zijn ook aangesloten bij een vereniging, bijv. het N.M.C. en gaan met de diertjes ook naar keuringen.
De muisjes zijn vaak goed gesocialiseerd, gezond en niet bang voor mensen. Ook kun je bij een hobby fokker terecht met je vragen.

3) Bij een opvangcentrum:
In ons land zijn diverse opvangcentra van knagers. Dit gaat vaak om al wat oudere dieren, die echter vaak al wel helemaal tam gemaakt zijn.

4) Commerciële muizenfokker
De commerciele muizenfokker wordt ook wel broodfokker genoemd. De muisjes zitten vaak met vele tientallen in kleine bakjes. Er wordt nauwelijks gekeken naar gezondheid van de muizen. Broodfokkers hebben maar een doel: zo veel mogelijk muizen fokken om te kunnen verkopen. De muisjes die er qua kleur leuk uit zien eindigen vaak in een dierenwinkel i.p.v. als slangenvoer te dienen.
Vrouwelijke dieren krijgen het ene nestje naar het andere. Jonge muisjes worden vaak al met 2 weken van de moeder gehaald, terwijl dit beter pas met 5 weken kan.

5) Op beurzen, evenementen of tijdens keuringen van bijv. N.M.C.
Dit betreft vaak ook muizen van hobby fokkers. Echter ook hier staan de zogenaamde broodfokkers met hun muizen. Je kan ze herkennen aan de overvolle vaak vies uitziende bakken.

Goed opletten dus met waar je je aankoop doet! Koop echter nooit een muisje uit medelijden omdat het er zielig uitziet! Ieder diertje wat je weghaald bij een "foute" fokker, maakt plaats voor weer een nieuw zielig muisje......  

Transport van de koopplaats naar huis

Om de muis naar huis te vervoeren kunt je het beste een speciaal transportbakje voor knaagdieren kopen. Kartonnen vervoersdoosjes die je vaak bij winkels krijgt zijn vaak snel kapot geknaagd, waardoor het dier zelfs kan ontsnappen uit het vervoersdoosje. Thuis aangekomen zet je de nieuwe aanwinst in zijn kooi. Laat hem de eerste dag met rust, dan kan hij even wennen aan de nieuwe omgeving. Daarna kun je beginnen met het tam maken.

Hoeveel muizen?

Muizen zijn sociale dieren en kunnen er niet goed tegen om alleen te leven. Alleenwonende muizen vervelen zich vaak, voelen zich eenzaam en verdrietig en zijn niet erg leuk als huisdier, omdat ze veel minder spelen en meer tijd doorbrengen met slapen, vaak sterven ze van eenzaamheid en depressie.

Mannen muizen kunnen vaak zo agressief zijn dat je ze niet samen kunt houden met andere mannetjes, een optie is dan de man laten castreren, of hem alleen houden. Alleen leven hoeft geen ramp te zijn voor een muis, als je bereid bent heel veel tijd en moeite te steken in het vermaken en verzorgen van je muis.

Hoe oud moeten de muisjes zijn als je ze krijgt?

Babymuizen worden rond hun vierde week volledig gespeend, maar leren een hoop op sociaal vlak als ze daarna nog een weekje bij hun nestgenootjes blijven. Ze moeten dus eigenlijk het nest niet verlaten tot ze 5 weken oud zijn.
Als je ze te jong aanschaft zullen ze moeilijk in een groep te houden zijn, omdat ze als baby de sociale gedragsregels niet hebben geleerd.

Sommige dierenwinkels of commerciele muizenfokkers verkopen muisjes zodra ze aan vast voedsel beginnen te knabbelen, dit doen ze al vanaf 2 weken. Ook al beginnen ze met 2 weken vast voedsel te eten, ze hebben echter nog echt de moedermelk nodig om goed te ontwikkelen en te groeien. Muizen die met twee weken geen moedermelk meer krijgen over leven het vaak niet.

Muisjes zijn niet volgroeid voor ze 12 weken oud zijn, al groeien velen nog veel langer door.

Hoe zie je of een muis een mannetje of vrouwtje is?

De makkelijkste manier om uit te zoeken of je muis een mannetje of vrouwtje is, is door de twee te vergelijken, de afstand tussen anus en geslachtsdelen is bij een mannetje duidelijk groter dan bij een vrouwtje.


jonge man
Aanschaf van Kleurmuizen DSC07955
volwasse man
Aanschaf van Kleurmuizen DSC07960
jonge vrouw
Aanschaf van Kleurmuizen DSC07956
volwasse vrouw
Aanschaf van Kleurmuizen DSC07971
Foto´s: Dreamer

Er is dus geen enkele reden waarom een winkel of fokker niet zou kunnen garanderen welk geslacht hij je verkoopt. Als ze dit niet weten, weten ze niet genoeg over de diertjes om ze te houden en verkopen.

Hoe zie je of een muis gezond is?

Een gezonde muis herken je aan zijn glanzende vacht, heldere, wijd open oogjes en nieuwsgierige koppie. Hij heeft schone ogen, oren, neus, anus en geslachtsopening. Let ook op overmatig krabben en kapotte oortjes. Kapotte oortjes kunnen worden veroorzaakt door stoeipartijtjes met hokgenootjes, maar ook van mijt of schurft. Krabben, kapotte oortjes en geen goede vacht duidt vrijwel altijd op parasieten.
Een gezonde muis maakt geen geluid als hij ademt en loopt op je hand nieuwsgierig rond. bekijk meteen even de andere dieren in de bak, zie je er eentje tussen die er slecht uit ziet, koop er dan geen een, er is kans dat die een een besmettelijke ziekte heeft, en dan hebben ze het al snel allemaal.

Vaak zie je aan de omgeving al of de diertjes goed verzorgd worden, is de bak ruim en schoon? Hebben de dieren vers water? Is er voer? Als je op al die dingetjes let heb je de grootste kans op gezonde muizen.

Hoe lang leven muizen?

Ongeveer 1 a 2 jaar, soms drie of zelfs ouder. Het wereldrecord staat trouwens op 7!

Voordat je muizen gaat aanschaffen

Hoewel muizen weinig verzorging eisen hebben ze wel behoefte aan vers voedsel en water, een schoon verblijf, aandacht en medische zorg wanneer nodig.
Denk alsjeblieft goed na voor je een huisdier aanschaft.
Muizen hebben zo'n twee jaar je zorg nodig, ze houden niet op je zorg nodig te hebben als je ze niet meer leuk vindt, een drukkere baan krijgt, verhuist of een andere hobby neemt...

Geen van deze teksten mogen zonder overleg worden overgenomen..
Copyright Het muizenforum
LiefKonijntje
LiefKonijntje
Admin

Aantal berichten : 407
Registratiedatum : 22-05-15
Woonplaats : Middelburg

Terug naar boven Ga naar beneden

Terug naar boven

- Soortgelijke onderwerpen

 
Permissies van dit forum:
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum